Skip to main content

Waarom foto’s van de begrafenis of crematie

Waarom zou je foto’s van de begrafenis of crematie willen hebben? Het is nu niet direct een leuk fotomoment. Maar als je goed kijkt, zie je juist bij een begrafenis of crematie hele waardevolle momenten.

familie-sluit-de-kist
Familie sluit zelf de kist

Voor jou als nabestaande is het bij een overlijden van je dierbare net of de wereld even stilstaat.De wereld staat natuurlijk niet stil, maar het leven van je dierbare is letterlijk tot stilstand gekomen. Voorgoed. En dat valt niet te bevatten. Het leven, jouw leven, is ineens ongrijpbaar anders. Net of je zelf stilgezet wordt. En dat is ook een beetje zo.

Vaak realiseer je je pas na de uitvaart dat er nog een leven is waarin je verder moet.

foto uitdragen kist bij begrafenis
Uitvaartfoto van familie met de kist van de overledene

Stress blokkeert je brein

Ondertussen moet er wel veel geregeld worden. Gelukkig doe je dat meestal samen, en krijg je hulp van mensen om je heen. Maar door de stress van het overlijden is het moeilijk voor je om te onthouden wat er allemaal gebeurt. Ook ben je niet overal bij en kun je niet alles zien.

De waarde van de foto’s van de begrafenis of crematie

Juist in deze periode gebeurt er veel dat van betekenis is. En die betekenis blijven houden. Maar dan moet je dit nog wel weten.

En daar helpen foto’s bij. De uitvaartfotograaf legt deze momenten voor je vast op de afscheidsfoto’s. De camera is het ‘externe geheugen’ die alles voor je onthoudt. Dit zijn vaak de beelden waarvan je achteraf zult zeggen dat je ze niet had willen missen.

Samen geef je vorm aan het afscheid, dit verbindt

De dag van de begrafenis of crematie is de laatste dag waarop de overledene als het ware nog bij jullie is. Het is de dag waarop je als familie en vrienden samen op een waardige manier afscheid neemt. Er worden herinneringen opgehaald en er wordt naar passende muziek geluisterd. Iedereen vult zo’n dag in op zijn eigen manier.

En het klinkt misschien wat vreemd, maar elke plechtigheid heeft een uniek ‘design’, een ontwerp met een eigen uitstraling, een eigen beleving. Het is een unieke gebeurtenis.

Er is warmte, liefde, verdriet en troost. Er wordt gelachen. En omdat je dit met elkaar doet, geeft dit een ultieme verbinding.

foto begrafenis crematie
Uitdragen van de kist bij een uitvaart

Daarom wil je foto’s van de begrafenis of crematie

Foto’s van de uitvaart en uit de periode eromheen laten die troost en liefde zien. Ze vertellen het verhaal van wat er allemaal is gebeurd en wat dit heeft betekend.

Wanneer het achter de rug is, ben je er dankbaar voor dat je hierop terug kunt zien. En dankzij dat tastbare aandenken kun je de verhalen gemakkelijker met elkaar delen. Je zult merken dat iedereen z’n eigen herinneringen heeft. Daarin vul je elkaar aan. En soms kun je er geen woorden voor vinden, en zijn de beelden genoeg.

Zelf foto’s maken of iemand inhuren?

Zelf foto’s maken van het afscheid is geen optie. Je bent met je aandacht bij het afscheid. En wanneer je een kennis vraagt waarvan je vindt dat deze mooie foto’s kan maken, dan weet je niet wat voor kwaliteit je kunt verwachten. Van de foto’s niet maar ook niet van de momenten die iemand vastlegt.

Als je een uitvaartfotograaf inhuurt, weet je dat je een waardevolle herinnering krijgt.

Want de uitvaartfotograaf weet wat belangrijk is om foto’s van te maken en kan zich onopvallend bewegen in de ruimte en tussen de aanwezigen. Hij of zij kan professioneel afstand bewaren en toch betrokken zijn. En heeft de kennis en goede apparatuur om er een mooie en volledige reportage van te maken.

Zoek jij een uitvaartfotograaf?

Mijn naam is Gerda Wesselius en ik ben professioneel uitvaartfotograaf. Ik kan je met een fotoreportage helpen om warme herinneringen te bewaren aan het afscheid. Blijvende herinneringen waarvoor je later dankbaar bent dat je ze hebt.


Gratis magazine downloaden?

Heb jij wel eens nagedacht over het laten maken van een fotoreportage van de uitvaart? In het gratis magazine dat je hier kunt downloaden worden 10 inzichten beschreven waarom je foto’s van de uitvaart zou willen. Druk op de knop hieronder en vul je emailadres in, dan krijg je de link naar het magazine in je mailbox.

Bel me als je meer wilt weten over uitvaartfotografie. Of vul het contactformulier in. Dan bel of mail ik je zsm terug.