Skip to main content

Waardevolle herinneringen aan het afscheid

Gerda Wesselius is uitvaartfotograaf. Uitvaartfoto’s zijn een belangrijk onderdeel in het omgaan met de rouw.
In haar werk speelt dankbaarheid een grote rol in. “Nabestaanden zijn erg dankbaar voor de afscheidsreportage. En ik ben dankbaar dat ik dit werk als afscheidsfotograaf mag doen.”
Denk nu alvast na over jouw uitvaart. Wil je die vast laten leggen? In deze video vertelt Gerda Wesselius meer over uitvaartfotografie.

Uitvaartfotograaf Gerda Wesselius maakt troost zichtbaar.

Wanneer je nadenkt over een overlijden, is troost nu niet iets waar je snel aan zult denken. Toch is dit een heel belangrijk dat je dit in deze omstandigheden mag ervaren. Op het moment zelf bereikt het je vaak niet. Pas wanneer je later terug kunt zien naar die momenten word je je ervan bewust. Het bijzondere is dat wanneer je dit ziet, je die troost dan weer kan ervaren. En dankbaarheid. Omdat je dan ook weer de verbondenheid ervaart met de ander die je troostte. De ander waar je in het leven mee verder gaat.

Foto’s van de uitvaart zijn voor de nabestaanden

Wanneer je vooraf de zaken rondom een overlijden kunt bespreken, hoor je soms dat de betrokkene waarvoor het afscheid wordt voorbereid, zegt geen fotograaf te willen. Daar kun je je ook wel iets bij voorstellen wanneer je denkt dat het om de overledene gaat. En ja, deze staat hierin centraal. Maar de foto’s zijn bedoeld voor de nabestaanden. Zij moeten verder. Zij nemen bij de uitvaart afscheid. En dat valt meestal niet mee. Ook later niet.

foto van Gerda Wesselius uitvaartfotograaf

Troost, liefde en verbondenheid die blijft

In de periode na een overlijden en ook jaren daarna, blijven de foto’s een functie hebben. In het begin is dit vooral de troost. Door het zien van de foto’s waarop dit zichtbaar is, maar ook door de verhalen die verteld worden door anderen wanneer zij deze foto’s zien. Liefde en verbondenheid zal lang zijn werk doen. In de jaren erna zullen kinderen en kleinkinderen op bijzondere momenten weer de foto’s bekijken. En die liefde en verbondenheid opnieuw ervaren. Het is dan een familiedocument geworden.


Geef een reactie

Bel me als je meer wilt weten over uitvaartfotografie. Of vul het contactformulier in. Dan bel of mail ik je zsm terug.