Skip to main content

Videopresentatie van de uitvaart

Een videopresentatie van de uitvaart met gepaste muziek is veel meer dan alleen een kort overzicht van het afscheid.

En helemaal als bij de beelden de muziek hoorbaar is die bij het afscheid is gespeeld. Muziek roept namelijk haar eigen verhaal, haar eigen gevoel op.

De videopresentatie van de uitvaart is hierbij de rode draad van het verhaal. Het houdt je bij het thema, het is logisch en heeft een begin en een einde.

De meerwaarde van de videopresentatie van de uitvaart

Maar het is wel een open einde. Omdat een volgende keer wanneer ernaar wordt gekeken dit weer het begin is van het vervolg ervan.
Ook roept de muziek telkens weer andere gevoelens op. Die kunnen verdrietig zijn maar meestal geeft het troost en liefde.

Het zijn momenten om weer even aan je voorbij te laten gaan. Letterlijk en figuurlijk. In eenzelfde ritme volgen de foto’s elkaar op. Elke keer wanneer je ernaar kijkt en luistert, zijn het steeds dezelfde beelden maar er komen weer andere herinneringen boven.

samen_de_kist_afsluiten

Warme herinneringen aan het afscheid

Het zijn vaak herinneringen aan gebeurtenissen die op een heel ander moment plaatsvonden dan bij het afscheid. Het leidt je dan af van verdriet en van het afscheid. Het brengt je op plekken waar je gelukkig was en plezier had. Waar betekenis werd gegeven aan het bestaan met elkaar. Aan wat je met elkaar hebt gedeeld. Wat je met elkaar hebt beleefd.

Dit voegt warmte toe aan de kilte, de verwarring van het verdriet en gemis. Het gevoel wat opkomt bij het bekijken en beluisteren van de videopresentatie van de uitvaart is als een warme deken.

Een videopresentatie als herinneringsinstrument

Een kort videofragment tussen de foto’s van de uitvaart, brengt er leven in. Brengt meer de werkelijkheid in beeld van het afscheid nemen wat je samen hebt gedaan. Dit samen versterkt de band met de overledene. Die weliswaar niet lichamelijk meer aanwezig is. Maar als persoon er altijd bij blijft horen.

Zijn of haar leven blijft verbonden met jullie. En dit wil je ook niet kwijt. Het is een rouwopgave om het bestaan ervan te verweven in de nieuwe ontstane situatie. Dit is een proces, dit kost tijd. En zal voor iedereen weer anders zijn.

familie_schuift_de_kist_in_de_rouwauto

De betekenis van de videopresentatie van de uitvaart

Herinneringen zonder foto’s, zonder afbeeldingen zullen vervagen. Natuurlijk zal het bestaan van de geliefde nooit vergeten worden. De echtheid van het beeld maakt dat dit bestaan ook dichtbij blijft. Ook in de verhalen en gesprekken erover. De muziek erbij zal de betekenis ervan kleur geven.

Dit alles maakt de videopresentatie van de uitvaart tot een dankbaar herinneringsinstrument.


Gratis magazine downloaden?

Heb jij wel eens nagedacht over het laten maken van een fotoreportage van de uitvaart? In het gratis magazine dat je hier kunt downloaden worden 10 inzichten beschreven waarom je foto’s van de uitvaart zou willen. Druk op de knop hieronder en vul je emailadres in, dan krijg je de link naar het magazine in je mailbox.

Bel me als je meer wilt weten over uitvaartfotografie. Of vul het contactformulier in. Dan bel of mail ik je zsm terug.