Skip to main content

Uitvaartfotografie

Uitvaartfotografie zorgt voor een laatste mooie herinnering

Een uitvaartfotograaf legt de begrafenis of crematie op beeld vast. Het is een warme en liefdevolle herinnering aan gebeurtenissen waarvan je het meeste niet hebt onthouden. En waarvoor je achteraf dankbaar bent dat je foto’s van de uitvaart hebt. Het helpt ook in het omgaan met rouw wanneer je de uitvaartfoto’s erbij kunt pakken. Het zijn blijvende beelden. Een document met een rijkdom aan wat je lief en dierbaar is.

De dag van de uitvaart is het meest intense moment van het afscheid. Maar naast de begrafenis of crematie zijn er ook momenten die bij het afscheid horen. Familie en vrienden komen in de dagen vooraf aan de uitvaart vaak al even langs. Om nog even bij de overledene te zijn. Dit informele samenzijn is moeilijk maar tegelijk ook mooi. Mooi omdat je elkaar steunt, omdat je het verdriet en de liefde voor de overledene deelt.

Ook dit worden later dierbare laatste herinneringen wanneer je die momenten terugziet bij de uitvaartfoto’s.

Wat doet de uitvaartfotograaf

Als onopvallend uitvaartfotograaf maak ik een beeldverslag van het afscheid tijdens de begrafenis of crematie. Deze uitvaartfoto’s zijn veel meer dan alleen het verslag. Het zijn foto’s met een betekenis.

Als professioneel uitvaartfotograaf ken ik de momenten die later hiervoor van waarde zijn. En dit zijn vooral de momenten waar liefde zichtbaar is. Er is verdriet en dat verdriet is ook zichtbaar. Maar het zijn niet de tranen die de betekenis geven maar juist de troost en liefde die je ziet.

Troost is de zachte aanraking van het verdriet. Het zijn de momenten die verbinding geven. Momenten die ook later wanneer je erop terugziet, troost geven. Het zijn intieme momenten waarin kwetsbaarheid zichtbaar is. Tegelijkertijd zit er kracht in. Kracht omdat de troost en bemoediging veel verder gaat dan alleen toen het werd gegeven.

Deze troost resoneert lang na. Daarom is het waardevol om dit door een uitvaartfotograaf vast te laten leggen. Want zonder beelden zul je je dit achteraf nauwelijks kunnen herinneren.

Professioneel uitvaartfotograaf Gerda Wesselius

Uitvaartfotografie bij de herinneringsbijeenkomst thuis

Soms houdt de familie voor de uitvaart thuis ook een herinneringsbijeenkomst die je vast wilt laten leggen door de afscheidsfotograaf. De naaste familie en vrienden worden hierbij uitgenodigd. Iedereen die dit wil, kan iets vertellen over de overledene. Wanneer de nabestaanden christen zijn, wordt er een stukje uit de bijbel gelezen en een gebed opgezegd. Of bij een andere levensovertuiging een passend verhaal gelezen. En gaan de aanwezigen naar de plek waar de overledene is opgebaard, wordt er een bloem neergelegd en door iedereen een kaarsje aangestoken. Uitvaart fotografie helpt je dit te blijven herinneren.

Dit zijn intieme momenten. Je deelt iets vanuit je diepste zelf. En daar zit kracht in. Voor jezelf en voor de ander.

Het sluiten van de kist

Samen de kist sluiten, is een ander intiem moment. Het is een laatste handeling waarbij je als familie zelf de zorg geeft aan je dierbare. De zorg die nodig is om de levensgeschiedenis te beëindigen. De afscheidsfotograaf zorgt dat dit bijzondere moment nooit verloren gaat.

Afscheid nemen is een proces. Een proces dat ook na de uitvaart doorgaat.

Een uitvaartfotograaf is onopvallend aanwezig

Uitvaartfotografie vraagt om een integere en zorgvuldige manier van omgaan met de situatie. Want jullie mogen niet worden afgeleid tijdens de uitvaart.  Ik gebruik daarom bij de begrafenis of crematie een camera waarvan je de ‘klik’ niet hoort en ik gebruik de flitser niet. Ik maak mezelf zoveel mogelijk onzichtbaar. Nabestaanden zeggen na de uitvaart altijd dat ze nauwelijks hebben gemerkt dat er een fotograaf rondliep. Je leest hier hun reviews.

Integriteit en zorgvuldigheid zijn kernbegrippen die bij mij horen en waar ik tijdens een uitvaart voor sta. Net als voor prachtige foto’s van het afscheid.

Contact vooraf aan de uitvaart

Als de gelegenheid er is, kom ik graag van tevoren even bij jullie langs. Om kennis te maken en de uitvaartfotografie te bespreken. Dan zijn we op de dag van de uitvaart geen onbekenden meer van elkaar. Maar ook om jullie wensen te bespreken. En kan ik uitleggen hoe ik als afscheidsfotograaf werk tijdens een uitvaart.

Als persoonlijke contact niet mogelijk is, bespreek ik het programma van het afscheid vooraf met de uitvaartleider of uitvaartverzorger, zodat ik mijn fotografie hierop af kan stemmen.

Mijn voorkeur gaat wel uit naar het persoonlijke contact met de familie. Ik word namelijk door jullie toegelaten in een kwetsbare situatie. Voor mij werkt het ook prettiger wanneer ik jullie al een beetje ken. Er is dan een basis gelegd van wederzijds vertrouwen.

Manier van werken tijdens de uitvaart

Op de dag van de uitvaart zelf hoeven jullie geen aandacht aan mij te geven en kan ik mijn werk als afscheidsfotograaf rustig en onopvallend doen. Omdat we er vooraf over gesproken hebben, ken ik jullie wensen en weten jullie mijn werkwijze.

Met de uitvaartleider spreek ik af waar ik een paar fotolijstjes met tekst neerzet waarop staat dat er een fotograaf aanwezig is. En als iemand niet gefotografeerd wil worden, kan deze na afloop even bij mij komen. Dan bespreken we wat ik voor diegene kan doen.

In het voorgesprek hebben we al afgesproken wanneer ik stop met fotograferen. En kan ik eventueel vertrekken zonder jullie te storen. Na afloop ga ik nog een keer naar de begraafplaats om een foto te maken van het dichtgemaakte graf.

Rouwfotograaf-Friesland
Uitvaartfoto tijdens begrafenis

Hoe worden de foto’s geleverd

Binnen drie dagen stuur ik jullie via de mail een paar uitvaartfoto’s. De volledige reportage is na ongeveer twee weken klaar. Vooraf hebben we al afgesproken hoe jullie de foto’s krijgen. Ik kan deze persoonlijk brengen of via de computer sturen.

Als ik niet langs kan komen, plaats ik de foto’s op mijn beveiligde databank. Jullie krijgen een inlogcode en dan kun je de foto’s downloaden.

Als ik de uitvaartfoto’s breng, krijg je deze op een USBstick en zit er een klein fotoalbum van 10x10cm bij. Dit fotoalbum krijg je ook wanneer je de afscheidsfoto’s download vanaf mijn databank. Dan stuur ik het kleine fotoalbum via de post.

Het herinneringsalbum van de uitvaart

De uitvaartfoto’s hebben voor nabestaanden de meeste waarde wanneer er een herinneringsalbum van wordt gemaakt. Met een album zijn de foto’s gemakkelijk te zien. Een album heb je direct bij de hand en kun je vasthouden.

Als je de foto’s alleen digitaal hebt, heb je altijd een computer nodig om deze te kunnen zien. Ook is het dan moeilijker om er even bij stil te staan of er met anderen over te praten.

Het herinneringsalbum is een verhalenboek, waarvan de verhalen steeds langer worden. Ze worden aangevuld in de gesprekken die je er met elkaar over hebt als je het met anderen bekijkt.

Kosten uitvaartfotografie

De kosten van uitvaartfotografie zijn afhankelijk van de tijdsduur van de begrafenis of crematie en jullie wensen. Een fotoreportage van 2 uren afscheidsfotografie is 395 euro. Daarbij hoort een USBstick met de bewerkte foto’s, een minialbum met 12 foto’s.

Wil je langer gebruikmaken van mijn uitvaartfotografie dan is de meerprijs daarvoor €125 per uur.

Op verzoek kunnen er ook korte video’s bij de reportage worden gemaakt. De kosten hiervan zijn vanaf 50 euro. Video is een mooie manier om sfeer en emotie tijdens het afscheid vast te leggen op beeld. Veel nabestaanden vinden het fijn om de herinnering aan de uitvaart zo terug te kijken. Vooral ook voor kinderen die als ze ouder zijn de uitvaart terug willen kijken.

De reiskosten naar de uitvaart zijn vanaf 50 km 0,45 eurocent.

De prijs van een fotoalbum hangt af van de uitvoering. Het luxe standaard album van 25x25cm met een foto-omslag en 40 pagina’s is €325.

Een eenvoudig album van 20x20cm en 30 pagina’s is €105.

De fotoalbums worden gemaakt door Koylab in Portugal. Op de site van Koylab kun je voorbeelden zien van albums.

Uitvaartfotografie

Tenslotte, een goede keuze bij uitvaartfotografie is belangrijk

Want een uitvaart kun je niet overdoen. Als je meer wilt weten over de mogelijkheden bij afscheidsfotografie, kun je me dit vrijblijvend vragen. Ik help je graag om een goede keuze te maken voor jullie als nabestaanden.

Een fotoreportage is een belangrijke herinnering van betekenis in het omgaan met de rouw. Het maakt het praten erover gemakkelijker. En praten over de overledene en wat er is gebeurd, is voor het omgaan met rouw van veel waarde.

Contact over uitvaartfotografie?

Kan ik je helpen of wil je meer weten over uitvaartfotografie? Bekijk hier de veelgestelde vragen over uitvaartfotografie. Bellen of mailen kan uiteraard ook. Dan kan ik je antwoord geven op je vragen of een afspraak maken. Op deze pagina ontdek je meer over mij.

Mijn werkgebied is heel Nederland.

Je kunt ook het contactformulier op deze website invullen.

Het telefoonnummer is 06 1444 92 56    Het mailadres: info@afscheidbelicht.nl

Bel me als je meer wilt weten over uitvaartfotografie. Of vul het contactformulier in. Dan bel of mail ik je zsm terug.