Skip to main content

Rouwfotograaf Leeuwarden

Rouwfotograaf Leeuwarden

Heb je een of rouwfotograaf of uitvaartfotograaf nodig en woon je in Leeuwarden? Ik help je graag. Mijn naam is Gerda Wesselius en ik ben uitvaartfotograaf en woon in Stiens.

uitvaartfotograaf_leeuwarden_handen_op_kist

Waarom foto’s van een uitvaartfotograaf?

Het is niet het eerste waar je aan denkt bij een overlijden. Toch is het iets wat wel besproken moet worden. Het zou nog beter zijn wanneer je je hierop vooraf kunt oriënteren. Omdat je bij een overlijden zoveel aan je hoofd hebt. Je moet veel beslissingen nemen over iets wat je eigenlijk niet wilt. Maar het kan niet anders en dan je wil dit het zo goed mogelijk doen.

In de dagen vooraf aan de uitvaart zijn er ook veel waardevolle momenten. Maar het is lastig om alles te kunnen zien en alles te onthouden. Daardoor betekenen foto’s later veel voor je.

Dit is op de dag van het afscheid ook zo. Veel zie je niet en krijg je niet mee. Dan ben je later dankbaar dat je terug kunt zien op liefdevolle momenten en natuurlijk ook wat er allemaal gedaan is. Zonder die beelden, zul je je later niet veel meer kunnen herinneren. Dat maakt het ook lastig is om hierover te praten.

Wie ik ben

Gerda Wesselius, uitvaartfotograaf

Mijn naam is Gerda Wesselius. Ik ben uitvaartfotograaf in Leeuwarden en in een groot gebied er omheen. De naam van mijn bedrijf is Afscheid Belicht.

Leeuwarden is ook de stad waar ik geboren en getogen ben. En ook de plaats waar mijn ouders begraven zijn. Het overlijden van mijn vader, toen ik 17 jaar was, heeft een belangrijke rol gespeeld in het proces waardoor  ik afscheidsfotograaf ben geworden. Er was veel verdriet. Daardoor herinner ik me weinig meer van die periode. Dit maakte het rouwen moeilijk en het belemmerde mijn functioneren.

Nadat ik gestopt was als docent, ben ik in 2016 gestart met mijn bedrijf. Tegelijk ben ik toen begonnen met de opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf. Daarnaast heb ik ook trainingen gevolgd over het omgaan met rouw. Deze twee zaken, professioneel fotograferen en omgaan met rouw, zijn beide van groot belang om goed werk te kunnen leveren.

Mijn visie op rouwfotografie

Foto’s van een uitvaart zijn van grote waarde in het proces van rouw. De foto’s laten natuurlijk zien wat er allemaal gedaan is en wie er allemaal waren. Dit doet wat met je wanneer je achteraf ziet wat op de dag zelf voor een groot deel aan je voorbij is gegaan.

Het geeft verdriet ruimte maar houdt vooral ook de herinnering aan warme momenten vast.

Het brengt telkens weer nieuwe verhalen. Verhalen van anderen, of van momenten die je te binnen schieten wanneer je de foto’s bekijkt.

Omdat vooral zichtbaar wordt gemaakt wat door de rouw wordt opgeroepen: liefde, verbinding en troost, zijn de foto’s later van veel betekenis. En elke keer weer kan deze troost en verbinding opnieuw gevoeld en ervaren worden.

Zie ook: Uitvaartfotografie

uitvaartfotograaf_leeuarden_afscheidsdienst

Wat kan ik voor je vastleggen op beeld?

Geen uitvaart is gelijk. Telkens zijn er weer andere momenten die van betekenis zijn. Natuurlijk zullen je eigen wensen leidend zijn. En ik denk hierin graag met je mee.

Er zijn wel een aantal momenten te noemen die hierbij  kunnen horen zoals de condoleance, het sluiten van de kist, het bezoek bij het opbaren en natuurlijk de uitvaart zelf.

Als uitvaartfotograaf in Leeuwarden ben ik bekend met de omstandigheden in de crematoria en begraafplaatsen in de stad.

Hoe worden de foto’s geleverd

Je ontvangt altijd de foto’s op een USBstick. Daarnaast is het ook belangrijk dat deze foto’s gemakkelijk toegankelijk zijn. Een fotoalbum heeft nog altijd de meeste waarde voor de foto’s van het afscheid. Je kunt dit gemakkelijk erbij nemen en er rustig naar kijken. En ook met anderen bekijken. Om herinneringen te delen maar ook elkaar verhalen te vertellen die worden opgeroepen door wat je op de foto’s ziet. Het wordt ook veel gemakkelijker om er over te spreken. En je hoeft ook niet alles in één keer te zien. Je legt het album van de uitvaart weer aan de kant wanneer het gesprek op een natuurlijke manier weer een andere kant op gaat.

Er zijn meer mogelijkheden om de foto’s te bewaren en te bekijken. Zoals een in een app op de telefoon of in een fotovideo met daarbij muziek die bij de uitvaart is gespeeld.

Wat anderen zeggen

‘Wat zijn wij blij dat wij de uitvaart hebben laten vastleggen’. Dat was de eerste reactie van de nabestaanden nadat zij de foto’s hadden gezien. ‘De reden dat we foto’s hebben laten maken, was omdat niet alle familieleden bij de begrafenis konden zijn. Niet voor onszelf. Maar het is voor ons net zo mooi als voor hen. We zijn hier dankbaar voor’.

Dit was een reactie van een familie waarvoor ik een reportage had gemaakt. Andere reactie kun je hier lezen.

afscheid_begraafplaats

Actief als rouwfotograaf in heel Friesland

Afscheid Belicht is gevestigd in Stiens en ik ben als uitvaartfotograaf actief in Leeuwarden. Maar niet alleen in Leeuwarden maar overal in Friesland. Ook in plaatsen als Franeker, Drachten, Sneek, Heerenveen, Harlingen en Dokkum. En geregeld rijd ik naar Groningen of Drenthe om een uitvaartreportage te maken.

Vooraf een reportage zien?

Als je wilt, kan ik je albums en reportages van uitvaarten laten zien. Natuurlijk heeft de familie waarvoor ik deze heb gemaakt, hier toestemming voor gegeven.  Neem dan contact met me op.

Je kunt bellen of me een mail sturen.

  • 06 1444 92 56
  • info@afscheidbelicht.nl

Bel me als je meer wilt weten over uitvaartfotografie. Of vul het contactformulier in. Dan bel of mail ik je zsm terug.