Skip to main content

Rouw in de zijlijn

Rouw in de zijlijn door schrijfster: Minke Weggemans

Rouw in de zijlijn is niet meer nieuw verkrijgbaar, wel als e-book bij bol.com

Inmiddels is er een nieuw boek hierover van haar verschenen: ‘Als je een broer of zus verliest’, uitgegeven bij Kok. ISBN 9789043523981

STIL VERDRIET

Een verdriet dat niet zo zichtbaar is: rouw om het verlies van een broer of zus.

Als iemand (jong) overlijdt, is de kans groot dat deze een broer of zus heeft, of meerdere.

Zìj hebben op hun beurt dan een broer of zus verloren. En dat geeft hen veel verdriet. Daar gaat de omgeving vaak aan voorbij.

De aandacht gaat uit naar de ouders van de overledene en naar de partner en het gezin als die er is. De broers en zussen vervullen daarbij dan vaak de functie van zorgende: denken om de vader en moeder, hen bijstaan. De partner helpen en ondersteunen.

Dat ook zij verdriet hebben om het gemis, daar staat de omgeving niet altijd bij stil.

HET BOEK

Minke Weggemans kreeg de vraag van haar uitgever om een boek te schrijven over verhalen van broers en zussen waarvan in het gezin iemand was overleden. In eerste instantie heeft zij toen bijna alleen maar vrouwen leren kennen die dit verlies hadden meegemaakt. Zij besloot toen om een boek met verhalen van zussen te schrijven. Dit zie je ook in de titel terug: Rouw in de ‘zij’lijn.

In het boek staan 38 verhalen. Allemaal gaan ze over het verdriet van het verlies van een broer of zus. En toch zijn het allemaal verschillende verhalen. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier.

GEVOLGEN VAN VERDRIET

De grote gemene deler in alle verhalen is het verdriet als gevolg van het overlijden. En de moeite en pijn om hier een weg in te vinden. De omstandigheden van de 38 schrijfsters zijn heel verschillend. En ook de omstandigheden waaronder en waardoor iemand is overleden.

Opvallend hierbij is dat dit verdriet jarenlang duurt en later problemen geeft. Vaak zijn deze zo ernstig dat de rouwenden moeilijk meer kunnen functioneren.

STICHTING BROEDERZIEL

Hiervoor is in 2007 de stichting ‘Broederziel ’ opgericht. Zij heeft zich aangesloten bij het gedachtengoed en werk van Minke Weggemans. En ‘streeft ernaar dat rouw van mensen die een broer of zus hebben verloren, de aandacht krijgt die zij verdient.’  (bron: http://www.broederzielalleen.nl/)

De verhalen zullen heel herkenbaar zijn als je zelf een broer of zus hebt verloren. Deze herkenning kan je helpen om met je eigen rouw om te gaan.

Ook als je dit niet hebt meegemaakt, is het boek de moeite van het lezen waard. Om broers  en zussen die rouwen beter te kunnen begrijpen en er voor hen te kunnen zijn als dit nodig is.

Geef een reactie

Bel me als je meer wilt weten over uitvaartfotografie. Of vul het contactformulier in. Dan bel of mail ik je zsm terug.