Skip to main content

Omgaan met rouw door de uitvaartfotograaf

Omgaan met rouw, wat mag je hierover van een uitvaartfotograaf verwachten?

Ik ben uitvaartfotograaf en mijn naam is Gerda Wesselius. Ik woon in Stiens en ik fotografeer vanaf 2010 bij uitvaarten. De naam van mijn bedrijf is Afscheid Belicht.

Mijn werkgebied is heel Nederland maar vooral in: Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland.

Uitvaartfotograaf-Afscheidsfotograaf

Kernbegrippen die bij mij horen zijn: integer, betrouwbaar en respect.

Ervaringsdeskundig

Op het terrein van rouw ben ik ervaringsdeskundige. Het overlijden van mijn vader toen ik 17 jaar was, heeft me toen zonder verlieservaring hard op de werkelijkheid gedrukt.

Daarna heb ik meer sterfgevallen in de familie en vriendenkring meegemaakt.

De ervaringen met het overlijden van mijn ouders heeft me vooral geleerd wat de waarde van uitvaartfotografie is.

Boeken lezen over sterven en rouw

Na het overlijden van mijn vader heb ik veel gelezen over sterven en rouw. Net als nabestaanden, verschillen schrijvers in opvattingen en belevingen. Dat heeft me geleerd dat rouwen voor iedereen anders is. Wat alle schrijvers noemen is dat rouwen zwaar is. Dat het een proces is dat noodzakelijk is om je weg weer te kunnen vinden in het leven.

familie_bij_het_graf_met_armen_omelkaar_heen_geslagen

Lezingen over sterven en rouw

Om bij te blijven volg ik ook lezingen over het thema rouw. Er is in deze tijd gelukkig steeds meer aandacht voor de noodzaak van het goed omgaan met rouw.

Zo geeft Manu Keirse, geregeld lezingen in het hele land over rouw. Hij is rouwdeskundige en heeft er een flink aantal boeken over geschreven. Ik heb er een aantal van gelezen. De rode draad in zijn boeken is steeds weer: Luisteren. Kom niet met oplossingen, ga naast de mensen in rouw staan. Pas je aan aan hun tempo en behoeftes.

Trainingen volgen over rouw

Om goed om te gaan met rouw is naast de kennis vooral het toepassen belangrijk. Bij trainingen oefen je in een leerzame omgeving waar je ervaring op doet, zonder het risico om anderen te bezeren.

Samenwerken met collega’s

Afscheidsfotografennoord.nl is een collectief van 3 uitvaartfotografen. Hier ben ik bij aangesloten. Wij volgen gezamenlijk trainingen over rouw en helpen elkaar wanneer het verdriet van een overlijden ons heeft geraakt. Zo kunnen we toch ons verhaal kwijt in een veilige omgeving zonder het gebeuren naar buiten te brengen. Want als fotograaf breng je zonder toestemming van de nabestaanden geen bijzonderheden naar buiten over de uitvaart.

De_buitenkant_van_de_folder_van_Afscheidsfotografen_Noord

Omgaan met rouw door de uitvaartfotograaf

Het is een vereiste dat je als fotograaf bij begrafenissen en crematies, goede en mooie foto’s maakt. Maar minstens zo belangrijk zijn de omgangsvaardigheden.

Je kunt zeggen dat uitvaarfotografie een aparte kunstvorm is binnen de fotografie. Fotografie valt onder beeldende kunst. Hierbij is creativiteit belangrijk.

Omgangsvaardigheden zijn sociale vaardigheden. Hierin mogen in situaties van rouw hoge eisen gesteld worden aan de rouwfotograaf.

En creatief met de situatie om kunnen gaan. Om het eigen gedrag onopvallend aan te passen aan de situatie.

Meer weten? Of wil je een afscheidsreportage bekijken? Neem contact op en ik geeft vrijblijvend antwoord op je vragen. En/of maken we een afspraak om een uitvaartreportage te zien.

06 1444 92 56

info@afscheidbelicht.nl

Bel me als je meer wilt weten over uitvaartfotografie. Of vul het contactformulier in. Dan bel of mail ik je zsm terug.