Skip to main content

Hoe werkt het fotograferen bij een uitvaart

Hoe werkt het fotograferen bij een uitvaart

Weet jij hoe het fotograferen werkt bij een uitvaart? Ik ben Gerda Wesselius en fotografeer bij begrafenissen en crematies. Hier ben ik zo’n 10 jaar geleden mee begonnen en vanaf 2016 doe ik dit professioneel nadat ik mijn bedrijf Afscheid Belicht had opgericht. Mijn werkgebied is het noorden van het land: Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en in Flevoland. Uitvaartfotografie-Afscheidsfotograaf

Wil jij foto’s van de uitvaart?

Dit zou een standaardvraag moeten zijn die je hoort bij de voorbereidingen van de uitvaart. Want je kunt het niet overdoen en een fotoreportage van de begrafenis of crematie is een waardevol aandenken. Vooral ook omdat je je later vaak weinig kunt herinneren van wat er allemaal is gebeurd. Omdat je zoveel stress hebt, kun je dit niet goed onthouden. rouwfotograaf-afscheidsfotograaf

Wat zie je op de foto’s

Foto’s laten je achteraf het verhaal zien van wat er allemaal is gebeurd. Maar meer dan dat. Wat de foto’s vooral laten zien, is de kracht van het samen goed afscheid kunnen nemen.

Wat doet de professionele uitvaartfotograaf om die kracht te laten zien?

De professionele uitvaartfotograaf maakt natuurlijk foto’s van wat er allemaal gebeurt en gedaan wordt. Maar dat ‘gebeuren’ is het middel om de kracht te laten zien van liefde, troost en verbondenheid. Samen afscheid nemen, verbind je met elkaar. Natuurlijk is er verdriet. Vaak hoor ik dan dat mensen het moeilijk vinden om naar dit verdriet te kijken. En dat is ook zo. Maar verdriet roept troost op. En een goede uitvaartfotograaf zal juist dàt vastleggen wat door het verdriet wordt opgeroepen. Daarin is liefde zichtbaar. Liefde voor de overledene en liefde voor elkaar. Dan krijgt verdriet ineens een heel ander gezicht. Deze beelden zijn krachtig door hun kwetsbaarheid. rouwfotografie-uitvaartfotografie

Maar hoe werkt het fotograferen bij een uitvaart dan?

Vaak heeft de fotograaf vooraf aan de dag van de uitvaart al een keer contact gehad met jullie. Er wordt dan gesproken over jullie wensen. De fotograaf zal ook vragen naar de familie. Om hier later bij de plechtigheid rekening mee te kunnen houden. En ook vertellen hoe hij of zij het werk doet. Zo’n gesprek maakt het voor beiden gemakkelijker. Jullie hoeven dan bij de uitvaart hier geen aandacht meer aan te geven. Lukt zo’n gesprek niet, dan zal de fotograaf de uitvaartleider hiernaar vragen.

Onopvallend aanwezig

  • Omdat de fotograaf zoveel mogelijk wil vastleggen wat belangrijk is, zal deze wel rondlopen. Maar doet dit heel onopvallend. In donkere kleding en op schoenen waarmee je het lopen niet hoort. Dit voorkomt onnodige afleiding. De plechtigheid mag niet verstoord worden.
  • Daarom wordt de flitser ook niet gebruikt. De professionele uitvaartfotograaf heeft de uitrusting waarmee foto’s zonder flits gemaakt kunnen worden. En ook een stille camera waardoor je geen kliks zult horen.
  • De fotograaf kent de momenten die belangrijk zijn om vast te leggen en zal ervoor zorgen dat hij/zij deze niet mist. Maar kan ook snel het beeld vangen van onverwachte mooie momenten, zoals spontane reacties van kleine kinderen.
  • Soms komt de fotograaf dichtbij maar zal daarbij de familie niet storen. Dit doet de fotograaf door de goede houding aan te nemen en op de juiste plek hiervoor te gaan staan.
  • Na alle plechtigheden en fotomomenten zijn er veel foto’s die dan bewerkt moeten worden. Hij/zij maakt een selectie uit alle foto’s en als ze klaar zijn, worden jullie deze aangeboden. Het krijgt de meeste waarde in een fotoalbum. Maar niet alle foto’s zullen in een fotoalbum passen. Daarom krijg je ook een aantal digitaal op een USBstick. Of worden deze online aangeboden.

begraven-begraafplaats

Elke uitvaartfotograaf zal weer anders zijn

Voor jullie is het belangrijk dat er een goed contact is tussen jullie en de fotograaf. De fotograaf komt op een moment in je leven dat je kwetsbaar bent en komt hierin ook heel dichtbij. Je moet kunnen vertrouwen op de integriteit en de zorgvuldigheid van hem/haar. Dan kun je jezelf zijn.

Kennis maken

Wil je een keer vooraf kennis maken en/of een fotoreportage zien. Bel of mail me dan. Je kunt ook een bericht sturen met het contactformulier op mijn website. 06 1444 92 56 info@afscheidbelicht.nl

Bel me als je meer wilt weten over uitvaartfotografie. Of vul het contactformulier in. Dan bel of mail ik je zsm terug.