Skip to main content

Foto’s van de uitvaart leggen het verhaal vast

Foto’s van de uitvaart

Foto’s van de uitvaart maken en dan horen:  ‘Ik heb je helemaal niet gezien’. Toch heb ik haar gegroet, en zei groette terug. ‘Je was geruisloos’, zei ze. En ook: ‘wat ben ik blij dat ik foto’s van de uitvaart heb laten maken.

Waarbij foto’s van de uitvaart je helpen

Ze had er op het moment zelf maar weinig van meegekregen. De dragers liepen voor haar uit met de kist waarin het lichaam van haar man lag. Op weg naar de begraafplaats. Wat er achter haar gebeurde, wist ze niet.

kleinkinderen sluiten kist

Stress blokkeert je brein

Omdat ze dit niet had gezien en omdat de stress haar verhinderde te onthouden wat ze wèl zag.

Bij het afscheid van iemand waarvan je houdt, krijg je weinig mee van wat er gebeurd. Je ‘hoofd wil niet mee komen’. En ook is er veel niet zichtbaar voor je. Veel gebeurt immers achter je rug. En je hebt er ook weinig aandacht voor. Je zit in je eigen bubbel

En er gebeurt wel veel. De uitvaart is immers zorgvuldig voorbereid. Zoals over wie er spreekt en wat er gedaan wordt.

Dan ben je dankbaar voor wat je achteraf wel kunt zien. En dit is veel meer dan wat er op de foto’s van de uitvaart zichtbaar is.

De rijkdom van foto’s van de uitvaart

Het beeldverhaal op de foto’s van de uitvaart is een soort van nalatenschap, een rijkdom van een andere orde dan geld. Een rijkdom van troost en liefde en verbinding.  En dat is waardevol. In de loopt van de tijd worden de verhalen aangevuld met nieuwe. Deze rijkdom breidt zich daardoor uit. De waarde ervan stijgt.

kist laten zakken in het graf

Natuurlijk is er verdriet, maar omdat er veel meer is dan alleen verdriet, maakt dat ‘meer’ het beeldverhaal kostbaar. Dat ‘meer’ gaat mee in het verdriet en helpt je verder in het leven waar je als het ware opnieuw je weg moet vinden.  Waarbij je dit ‘meer’ graag meeneemt.

De kracht van kwetsbaarheid

‘Wat ben ik blij dat ik dit heb laten vastleggen’, zei ze. En toen kwamen de verhalen. Het verdriet kreeg ruimte en de verhalen hielpen om om te gaan met het verdriet. De foto’s van de uitvaart maakten het verdriet zacht en kwetsbaar. En daar zit kracht en troost in.


Gratis magazine downloaden?

Heb jij wel eens nagedacht over het laten maken van een fotoreportage van de uitvaart? In het gratis magazine dat je hier kunt downloaden worden 10 inzichten beschreven waarom je foto’s van de uitvaart zou willen. Druk op de knop hieronder en vul je emailadres in, dan krijg je de link naar het magazine in je mailbox.

Bel me als je meer wilt weten over uitvaartfotografie. Of vul het contactformulier in. Dan bel of mail ik je zsm terug.