Skip to main content

Fotograferen van een rouwstoet

Fotograferen van een rouwstoet

Het fotograferen van een rouwstoet is één van de mooie momenten van een uitvaart om vast te leggen. Afscheid Belicht maakt deze foto’s bij uitvaarten.

fotoreportage-rouwstoet

Ik stel me eerst even voor

Mijn naam is Gerda Wesselius en ik ben uitvaartfotograaf bij Afscheid Belicht.

Mijn werkgebied is met name in het noorden van Nederland: in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland.

Uitvaartfotografie-Afscheidsfotograaf

Foto’s van de rouwstoet

De rouwstoet fotograferen krijgt betekenis omdat je als nabestaande meestal vooraan loopt waardoor je niet ziet wat er allemaal achter je gebeurt. Met de foto’s kun je dit later wel zien.

Het is een indrukwekkend gezicht. Een rouwauto of de baar met de dragers voorop en daarachter  de familie, vrienden en andere genodigden. Het is een vorm van eerbetoon aan de overledene. Met elkaar breng je op een respectvolle en waardige manier het lichaam van de overledene naar de laatste rustplaats.

Verbonden zijn

Juist op zo’n moment wordt de verbinding op een bijzondere manier zichtbaar. Alleen al dat je dit samen doet, schept een band. Iedereen die hierbij aanwezig is, wil hetzelfde: het goede wat je nog kunt doen voor de overledene. Daar hoort ook het brengen naar de laatste rustplaats bij.

Rituelen

Daardoor wordt deze handeling een soort van ritueel. Rituelen zijn handelingen waarmee je een overgang maakt van de ene naar de andere situatie. Van het nog aanwezig zijn van de persoon die de overledene voor je was naar de situatie dat deze er nu echt helemaal niet meer is.

 

Dit verschil is al merkbaar wanneer de rouwstoet na afloop weer terugkeert. Dan ervaar je al een andere stemming. En dit maakt deze handeling betekenisvol. Het helpt je om iets goed af te ronden om daarna weer terug te kunnen keren naar de realiteit van de dag.

rouwstoet

Wat is er zichtbaar in de rouwstoet?

Elke rouwstoet zal weer anders zijn. Soms wordt zichtbaar gemaakt wat bij de overledene hoorde.

  • Bijvoorbeeld, wanneer deze een paardenliefhebber was, worden er paarden voor het vervoer van de kist gebruikt.
  • En waneer deze een motorliefhebber was, rijden er motoren mee.
  • Er zijn kleine kinderen bij, die nieuwsgierig zijn en naast de kist meelopen en deze vastgepakt hebben.
  • De arm die om iemand geslagen is, de liefdevolle glimlach van iemand die naast je loopt.

Steeds weer zijn er momenten die je aandacht vangen wanneer je er met de foto’s op terug ziet.

Het hele gezelschap laat ook een totaalplaatje zien van de mensen waar de overledene mee omging. Als familie weet je van de meeste aanwezigen wie zij zijn en wat hun rol was in het leven van de overledene.

Een stoet met verhalen

Terugzien op dit moment tijdens de uitvaart roept verhalen op, herinneringen aan het leven van de overledene.  Deze warme herinneringen worden door de foto’s vastgehouden. Zonder foto’s zullen deze herinneringen er ook niet meer zijn. Dat maakt deze beelden zo waardevol.

Andere mooi momenten bij een uitvaart

Er zijn meer betekenisvolle momenten zoals:

  • de condoleance.
  • de afscheidsdienst.
  • het koffiedrinken na de plechtigheid.

Allemaal gebeurtenissen die de moeite waard zijn om vast te leggen in beeld. Om het hele totaalbeeld te blijven herinneren. Om de verhalen niet te vergeten. Om weer de troost en liefde te kunnen ervaren die toen gegeven werd.

Meer weten?

Wil jij foto’s van de uitvaart hebben of hierover meer weten ? Bel of mail me dan. Dan kan ik je hierover meer vertellen en je vragen beantwoorden.

06 1444 92 56

info@afscheidbelicht.nl

Bel me als je meer wilt weten over uitvaartfotografie. Of vul het contactformulier in. Dan bel of mail ik je zsm terug.