Skip to main content

Fotoalbum van de uitvaart

Een fotoalbum van de uitvaart heeft veel betekenis voor nabestaanden. De verzameling foto’s in het album is als het ware een vorm van een monument.

De waarde van een fotoalbum van de uitvaart

Een monument dat je kunt vergelijken met de grafsteen. Een grafsteen is een gedenkmonument waar je naar toe kunt gaan. Om op deze manier weer even dicht bij je dierbare te kunnen zijn.

De foto’s van de uitvaart laten veel meer zien dan alleen de weergave van het moment. Het roept geschiedenis op. Verhalen en gebeurtenissen die je niet wilt vergeten.

foto-begrafenis

Omgaan met rouw

Vaak zeggen nabestaanden dat zij bij de plek van het graf kunnen spreken met degene die zij lief hebben. Om de nabijheid te ervaren. Daar komen ook veel herinneringen naar boven. Van het afscheid maar ook van de mooie momenten die ze samen hebt meegemaakt. En over bijzonderheden die er zijn geweest.

Een grafmonument heeft een belangrijke functie. Het is een plek waar je kunt  spreken over het gemis. Dit is voor het omgaan met rouw belangrijk.

Het monument thuis

En die functie heeft een fotoalbum van de uitvaart ook. Je kunt het ermee vergelijken. Maar hiervoor hoef je niet naar de begraafplaats. Thuis kun je in alle rust de foto’s bekijken en de verhalen op je in laten werken. Want dat is het album eigenlijk, een boek met verhalen.

Een album kunt je vasthouden, de verhalen zijn tastbaar geworden.

Zonder foto’s vervagen herinneringen

Op de dag dat je afscheid hebt genomen, is er veel gebeurd. Veel van wat er toen gedaan is, zul je je zonder foto’s niet of nauwelijks kunnen herinneren. En de herinneringen die je hebt, vervagen snel. Ook is er veel gebeurd dat je niet hebt kunnen zien. Als nabestaande zit je vooraan bij de plechtigheden en wanneer je naar de begraafplaats of het crematorium gaat, loop of rijd je vooraan in de stoet.

foto van een rouwstoet

Troost, de zachte aanraking van verdriet

Natuurlijk is er verdriet zichtbaar. Maar op de foto’s zul je veel meer kunnen zien dan alleen dit verdriet. Want verdriet roept troost op. Troost is de zachte aanraking van het verdriet. De uitvaartfotograaf zal juist daarnaar op zoek zijn wanneer deze bezig is met de opnames. De fotograaf kent de momenten die belangrijk zijn om vast te leggen en heeft oog voor die gebeurtenissen waar je als nabestaande warme herinneringen aan zult hebben.

Verhalen met diepgang

Deze warme herinneringen zullen je dan ook later troost geven. Je ziet de liefde en verbondenheid die er is met elkaar en met de overledene. De foto is veel meer dan alleen het platte beeld. Het krijgt diepgang omdat elke foto zo zijn eigen verhaal heeft. In het album volgen de verhalen elkaar op.

Elke keer wanneer je de foto’s van de uitvaartplechtigheid bekijkt, zie je weer andere dingen, worden er weer ander verhalen wakker. Helemaal wanneer je het fotoalbum met mensen bekijkt die er ook bij waren.

Het fotoalbum als hulpmiddel

Iedereen heeft weer een andere relatie met de overleden dierbare gehad en andere belevingen. Die kun je hierbij met elkaar delen. Het album is zo een hulpmiddel om met elkaar in gesprek te zijn. Want als er iets belangrijk is wanneer je dierbare is overleden, is om erover te praten. Het fotoalbum van de uitvaart is dan de onbevooroordeelde partij. Die betrek je bij de gesprekken en leg je ook weer weg zonder dat dit het contact dat je met de ander hebt, verbreekt.

Het complete verhaal in beeld

De fotoreportage van de uitvaart wordt nog meer compleet als er ook afbeeldingen te zien zijn van momenten die zich rondom de begrafenis of crematie hebben afgespeeld. Zoals de condoleance, het beschilderen van de kist, het sluiten van de kist door de nabestaanden, de bloemstukken, het plaatsen van het grafmonument en nog wel meer. Dit maakt het verhaal compleet. En zal je dierbaar zijn dat je dit kunt onthouden.

Familie_slaan_de_armen_om_elkaar_bij_het_graf

De liefde blijft

Het foto’s houden de herinnering levend. En daarmee blijft ook de band die je met elkaar hebt gehad. Een band die je nooit zal willen verbreken. Het is de liefde die je nooit los wilt laten. Het afscheid van je dierbare is geweest maar de liefde blijft.

Welke herinneringen wil jij in een fotoalbum van de uitvaart terugzien

Welke herinneringen wil jij bewaren aan de uitvaart van iemand waar je afscheid van hebt moeten nemen? Wil je me dit laten weten? Laat dan hieronder dan een reactie achter. Hier zal ik zeker rekening mee houden bij het maken van fotoreportages van een begrafenis of crematie.

Wil je meer weten over dit onderwerp of een voorbeeld album bekijken, bel of mail dan. Je kunt ook het contactformulier van Afscheid Belicht invullen. Dan geef ik je antwoord of maken we een afspraak.

Gerda Wesselius Afscheid Belicht:

06 1444 92 56

info@afscheidbelicht.nl

Bel me als je meer wilt weten over uitvaartfotografie. Of vul het contactformulier in. Dan bel of mail ik je zsm terug.