Skip to main content

Drie belangrijke voordelen van een professioneel uitvaartfotograaf

Foto’s (niet) gemaakt bij de begrafenis van onze moeder

Het was nog niet zo gewoon: een professioneel uitvaartfotograaf bij een begrafenis. Mijn moeder was overleden en we wilden graag een blijvende herinnering van het afscheid van haar hebben. Mijn vier zussen en ik kenden de waarde van foto’s bij belangrijke momenten in het leven. Gelukkig hadden we een neef die prachtige foto’s kon maken. Die wilde dit ook wel doen.

Achteraf was dit niet zo handig. Maar toen was het te laat. Het lag niet aan de inzet van onze neef en ook niet aan zijn fotografische kwaliteiten. We hadden het alleen verkeerd ingeschat wat de impact is op iemand om bij een begrafenis te fotograferen. Je vraagt dan nogal wat. Het zijn verdrietige en moeilijke momenten. En wat leg je dan vast en hoe doe je dit? Wat kan wel en wat niet. Bovendien droeg hij samen met de andere kleinzonen de kist waarin onze moeder werd begraven.

Hek bij de begraafplaats in Beetsterzwaag
Hek bij de begraafplaats in Beetsterzwaag

Geen professioneel uitvaartfotograaf

Het was dan ook een teleurstelling om te ontdekken dat er weinig foto’s waren.

We missen nu de beelden van dankbare en betekenisvolle momenten. De voorbereiding van het afscheid was bijzonder en waardevol geweest. Er was veel tijd en energie in gestoken om op een waardige manier afscheid te kunnen nemen. Alles verliep goed. Dat is heel belangrijk bij een uitvaart. Maar wat er allemaal goed ging en wie er allemaal waren, daarvan kunnen we ons nu na vier jaar weinig meer herinneren. Hadden we toen maar van de meerwaarde geweten van een professioneel uitvaartfotograaf.

Gemis

We kunnen het niet meer overdoen. We hebben de foto’s die zijn gemaakt, verzameld en daarvan nog een fotoboekje gemaakt. Dan is er toch nog iets. Wat we zelf af en toe kunnen bezien. En waarmee we de verhalen ook weer door kunnen geven aan onze kinderen en andere familieleden. Niet het hele verhaal, daarvoor missen we te veel beelden. Beelden die de herinneringen weer hadden kunnen oproepen. Want herinneringen alleen vervagen. En vertekenen bovendien in de loop van de tijd.

Herinnering aan de begrafenis
Een herinnering achteraf. Symbool van verval.

De voordelen van een professioneel uitvaartfotograaf

Er zijn veel amateur fotografen die prachtige foto’s kunnen maken. Maar dit maakt ze nog niet geschikt voor het fotograferen bij uitvaarten. Zij missen de kennis, kunde en ervaring van de omstandigheden waarin de opnames gemaakt worden.

Een professioneel uitvaartfotograaf weet namelijk:

  1. hoe je je hoort te bewegen bij een afscheid.

    Belangrijk is hierbij dat de fotograaf onopvallend aanwezig is. Hij/zij kan zich niet onzichtbaar maken maar er wel voor zorgen zo weinig mogelijk op de voorgrond te treden. En als dit om de beelden wel moet, weet deze ook hoe je dit doet.
  2. hoe om te gaan met rouw en rouwenden.

    Voor nabestaanden is het heel erg belangrijk dat er begrip, ruimte en acceptatie voor hen is. De fotograaf is niet belangrijk. De foto’s zijn dat wel. De fotograaf zal altijd nabestaanden de ruimte geven zichzelf te mogen zijn, in verdriet en boosheid, in wanhoop en berusting. En zal niet vragen om te poseren. Hij/zij let er ook op wanneer nabestaanden willen dat de fotograaf op afstand blijft. Of juist dichtbij kan komen. Daarom is een gesprek vooraf aan het afscheid met nabestaanden belangrijk. Zo kan er beter met de wensen rekening gehouden worden.
  3. welke momenten belangrijk zijn om vast te leggen.

    Als je niet weet wat belangrijk is, zal de fotograaf te laat zijn met het vastleggen van de momenten die voor nabestaanden van veel betekenis zijn. Bij een afscheid kun je niet vragen om iets nog een keer over te doen. Een uitvaartfotograaf let daarom de hele tijd dat het afscheid duurt goed op. Dit vraagt om een goede lichamelijke en geestelijke conditie. Deze aspecten wordt nog al eens onderschat.  

Al met al is fotograferen bij een uitvaart niet gemakkelijk. En voor nabestaanden juist heel belangrijk. Dit maakt professionaliteit belangrijk. Om samen met alle betrokken professionals bij de uitvaart te zorgen voor een waardig en waardevol afscheid. En zo kwaliteit aan te brengen aan de herinneringen van de nabestaanden.

Wil je meer weten over afscheidsfotografie of uitvaartfotografie? Stuur dan via onderstaand formulier een berichtje. Dan neem ik contact met je op. Je kunt me ook bellen: 06 1444 92 56


Gratis magazine downloaden?

Heb jij wel eens nagedacht over het laten maken van een fotoreportage van de uitvaart? In het gratis magazine dat je hier kunt downloaden worden 10 inzichten beschreven waarom je foto’s van de uitvaart zou willen. Druk op de knop hieronder en vul je emailadres in, dan krijg je de link naar het magazine in je mailbox.

Bel me als je meer wilt weten over uitvaartfotografie. Of vul het contactformulier in. Dan bel of mail ik je zsm terug.