Skip to main content

De kracht van uitvaartfoto’s

Het was even stil. Toen zei ze: ‘Er zit kracht in’.

We hadden zojuist de fotoreportage van de uitvaart van haar broer bekeken. En zij was juist degene die een fotoreportage niet nodig vond.

Gelukkig had de familie afgesproken het toch te willen. En de zus deed er verder ook niet moeilijk over. Maar bijzonder dat zij juist de eerste die rake woorden zei: Er zit kracht in.

opbaren_uitvaartfoto

Een andere manier van fotograferen

Een begrafenis of crematie is niet een moment dat past bij ‘even een foto maken’. Je wilt helemaal geen afscheid nemen van je geliefde. En een foto ervan is helemaal geen genietmomentje.

Vooraf is het vaak lastig uit te leggen wat de foto’s van de uitvaart voor de nabestaanden betekenen. We leven in een cultuur waarin veel foto’s gemaakt worden. Van allerlei momenten. Om er later nog even naar te kunnen kijken. Het moment weer even terug te halen en ervan te genieten en het er weer even over te hebben. Maar dit genieten is weer snel voorbij.

kracht_uitvaartfotos

De waarde van foto’s van de begrafenis of crematie

Nee, de waarde van foto’s van de begrafenis of crematie is van een andere orde. Van een diepere laag. Genieten vervliegt. Maar je verbonden weten met de personen die zichtbaar zijn op de foto’s, is een ervaring van blijvende betekenis, van blijvende kracht.

Die ervaring is voor iedereen weer anders. Foto’s zijn dan ook een belangrijk middel om dit met elkaar te delen. Ze maken het praten erover gemakkelijker. Het beeld is voor iedereen gelijk. Dan praat je over hetzelfde. En het gaat om iets wat je ziet en niet in eerste instantie om wat je voelt. De drempel om er over te kunnen praten is lager. Over gevoelens praten is lastiger. Het ligt wel in het verlengde van wat je ziet. En het zien er erkennen van elkaars gevoelens is vaak al voldoende. Zo is dit dan niet een belemmering voor het gesprek.

Iedereen heeft hierbij zijn eigen invulling. Er komen in de loop van de tijd steeds meer verhalen over de geliefde en worden de verhalen langer. Het maakt de band met elkaar als nabestaanden steviger. Je geeft iets aan elkaar waar je rijker van wordt.

uitvaartfoto_crematorium

Er zit kracht in uitvaartfoto’s

Als je van tevoren kon zien wat je achteraf ziet en wat dit voor je betekent, dan zouden veel bezwaren niet meer bestaan.

Wil je weten welke vragen vaak worden gesteld en wat mijn antwoorden zijn? Lees ‘Veelgestelde vragen aan de uitvaartfotograaf’.


Gratis magazine downloaden?

Heb jij wel eens nagedacht over het laten maken van een fotoreportage van de uitvaart? In het gratis magazine dat je hier kunt downloaden worden 10 inzichten beschreven waarom je foto’s van de uitvaart zou willen. Druk op de knop hieronder en vul je emailadres in, dan krijg je de link naar het magazine in je mailbox.

Bel me als je meer wilt weten over uitvaartfotografie. Of vul het contactformulier in. Dan bel of mail ik je zsm terug.