Skip to main content

Als niet iedereen een afscheidsfotograaf wil

Foto’s: Ilja Verstraten Afscheidsfotografie

Een afscheidsfotograaf is niet voor iedereen een optie

  • ‘Wat had ik graag foto’s willen hebben van de begrafenis van mijn man. Ik had een vriendin de camera van mijn man gegeven. En vroeg haar wat foto’s te maken tijdens de uitvaart. Maar ze heeft het niet gedaan.’
  • ‘Mijn zus wilde graag goede foto’s van het afscheid van onze moeder. Mijn broer en ik staan hier wel achter. Daarom hebben we aan de uitvaartleider gevraagd of zij een fotograaf kende en ben jij hier nu’.
  • ‘Één familielid wilde geen fotograaf. De anderen wel. Maar om de vrede te bewaren, hebben we het maar niet gedaan’.

Een dilemma wanneer niet iedereen een afscheidsfotograaf wil

Drie verschillende situaties. Bij de éne durfde degene met de camera geen foto’s te nemen. Bij de andere was niet iedereen er zo van overtuigd maar gunde het hun zus. En in het laatste geval ging het niet door.

Een uitvaart kun je niet overdoen. En het is heel belangrijk dat er zo’n dag niks misgaat. Want dat blijf je je altijd op een onprettige manier herinneren. Het ‘nee’ van de ene kan dan een reden zijn om dan maar geen fotograaf erbij te halen. Om zo de onderlinge vrede te bewaren.

Toch is dit heel jammer. En het wringt ook. Degenen die wel een afscheidsfotograaf willen, wordt de mogelijkheid voor een herinnering in beeld ontnomen.

Elkaar respecteren

Belangrijk hierbij is dat je de opvattingen van iedereen blijft respecteren. Ook van degene die niet een afscheidsfotograaf erbij wil om de uitvaart vast te leggen. Dit hoeft niet te betekenen dat het dan niet doorgaat. Want het niet willen, heeft altijd een reden. En dat mag! Daar mòet rekening mee gehouden worden. Het kunnen negatieve ervaringen zijn. Maar het kan ook een bepaald beeld zijn dat niet de werkelijkheid is. Vaak is het de onbekendheid ermee. En onbekend kan angstig maken. Daarom is in zo’n situatie het belangrijk om naar elkaar te luisteren. Dat is wat anders dan het met elkaar eens zijn.

In gesprek gaan

Als je wel een afscheidsfotograaf wilt en niet iedereen gaat hierin mee, vraag dan de fotograaf om uit te leggen wat deze in deze situatie kan doen. De afscheidsfotograaf zal altijd proberen om degene die niet wil, zoveel mogelijk uit beeld te houden. Dat vraagt wel medewerking van de betrokkene. Als diegene ervaart dat hij of zij serieus genomen wordt, kom je dichter bij elkaar. Uiteindelijk zijn de foto’s alleen bedoeld voor de nabestaanden en degenen waaraan de nabestaanden de foto’s laten zien. De professionele fotograaf zal de foto’s niet aan anderen laten zien. Tenzij er een reden voor is en dan nog alleen met toestemming van de nabestaanden.

De overledene wordt weggedragen

Conclusie

Wel of geen fotograaf kan een lastige situatie zijn. Als er van tevoren over nagedacht is, kun je zo’n situatie voorkomen. Als niet iedereen dit wil, hoeft het niet te betekenen dat het niet gebeurt. Wel dat iedereen serieus genomen wordt en gerespecteerd. In gesprek gaan is hierbij belangrijk en kan veel verhelderen. Want het is heel jammer wanneer iemand die wel een reportage wil, de gelegenheid ontnomen wordt om dit te laten doen. Deze zal de foto’s van het afscheid altijd blijven missen.

Wat zou jij doen waardoor iedereen zich gehoord weet en aan zijn/haar verlangens tegemoet gekomen wordt.

Twijfelen jullie of je een afscheidsfotograaf wilt? Neem dan contact met mij op. Ik leg je graag uit wat er mogelijk is en hoe ik rekening kan houden met ieders wensen. Of bekijk hier hoe afscheidsfotografie in zijn werk gaat tijdens de uitvaart.


Gratis magazine downloaden?

Heb jij wel eens nagedacht over het laten maken van een fotoreportage van de uitvaart? In het gratis magazine dat je hier kunt downloaden worden 10 inzichten beschreven waarom je foto’s van de uitvaart zou willen. Druk op de knop hieronder en vul je emailadres in, dan krijg je de link naar het magazine in je mailbox.

Bel me als je meer wilt weten over uitvaartfotografie. Of vul het contactformulier in. Dan bel of mail ik je zsm terug.