Skip to main content

Afscheidsfotografie of rouwfotografie Groningen

Ben je op zoek naar ervaren rouwfotograaf voor het vastleggen van een uitvaart? Afscheid Belicht is als afscheidsfotograaf actief in de provincie en de plaats Groningen. Wellicht denk je bij het regelen van een uitvaart niet direct aan een passende fotoreportage. Toch blijkt elke keer weer dat foto’s van de begrafenis of crematie helpen bij de verwerking van het afscheid. We praten niet over een gewone reportage, maar over het creëren van een uiterst dierbare herinnering.

Even kort, met wie heb je te maken?

Mijn naam is Gerda Wesselius. In 2016 ben ik begonnen als professioneel uitvaartfotograaf. Ik fotografeerde daarvoor al een aantal jaren bij uitvaarten en de vraag nam toe. Ik heb de opleiding ‘Bekwaam uitvaartfotograaf’ gevolgd en mijn certificaat van het Keurmerk Afscheidsfotograaf behaald.

Mijn bedrijf heeft de naam Afscheid Belicht. Naast een fotografieopleiding heb ik ook een theologieopleiding gevolgd. En later ook een aantal trainingen over omgaan met rouw. Mijn vader overleed toen ik 17 jaar was. Zijn overlijden en het overlijden van mijn moeder zijn van betekenis geweest voor de keuze om afscheidsfotograaf te worden. Het gebied van rouw is geen onbekend terrein voor mij.

Uitvaartfotografie & Afscheidsfotografie

Waarom kies je voor uitvaartfotografie

Voor alle nabestaanden hebben foto’s van de uitvaart een andere betekenis. Geen situatie is hetzelfde. Voorbeelden die ik tegenkom:

 • Je wilt de begrafenis of crematie vastgelegd hebben omdat je een dierbare herinnering wilt aan dit moment waarop je afscheid neemt van iemand die je ontzettend dierbaar is.
 • Er zijn kleine kinderen bij de uitvaart betrokken en je wilt de herinnering om die reden vastleggen
 • Er ligt familie in het ziekenhuis die niet aanwezig kan zijn bij de uitvaart
 • Er is familie of er zijn vrienden die in het buitenland wonen, die niet aanwezig kunnen zijn bij de begrafenis.

Ondersteuning bij de verwerking

In het rouwproces speelt het delen van herinneringen een belangrijke rol. Een album met foto’s van de uitvaart helpt hierbij. Daar waar de dag in een roes, gevuld met emoties, voorbij vliegt kun je het foto album in alle rust terugkijken. Je kunt bepaalde op jouw eigen tempo een plek geven.

Afscheidsfotografie of rouwfotografie Groningen

Diensten van Afscheid Belicht

Afscheid nemen van jouw dierbare is een aaneenschakeling van bijzondere momenten. Momenten die je allemaal kunt laten vastleggen om later liefdevol op terug te blikken.

Het opbaren

Om jou en iedereen in jouw omgeving de kans te geven om sereen en waardig afscheid te nemen, wordt veel zorg besteed aan het opbaren. Jouw dierbare krijgt mooie kledij aan, er worden bloemen voorzien en spulletjes die voor hem of haar belangrijk waren, mogen niet ontbreken in de rouwkamer. Onze fotograaf legt deze momenten van intens samenzijn op een serene manier vast.

Zie ook: fotoreportage opbaring

De uitvaart

Tijdens de uitvaart komt vaak het besef dat je nu echt voor de laatste keer samen bent met je dierbare. Op het moment zelf zul je veel zaken niet opmerken, omdat je overmand bent door verdriet, de foto’s zorgen ervoor dat je de hele dienst in alle rust kunt herbeleven.

Zie ook: fotoreportage uitvaart

De condoleance

Terugblikken op de foto’s van de condoleance biedt troost. Je ziet al die mensen die met jou meeleven en die een laatste eerbetoon brengen aan jouw geliefde.

Zie ook: fotoreportage condoleance

De laatste rustplaats

Het laatste moment in het afscheid nemen, is het begeleiden van jouw dierbare naar de laatste rustplaats. Foto’s van de grafsteen of urne, de bloemen, jullie aanwezigheid, stuk voor stuk foto’s die je voor altijd kan koesteren. Ook als je niet fysiek naar de rustplaats kunt gaan voor een herdenkingsmoment, kun je je eigen moment houden met de foto’s.

En aanvullend

 • De begrafenis
 • De kerkdienst of religieuze samenkomst
 • De crematie
 • De condoleance
 • Persoonlijke voorwerpen
 • De bloemen
 • As uitstrooien
 • Het plaatsen van het grafmonument
 • Fotoalbum maken
Afscheidsfotografie of rouwfotografie Groningen

Wat zeggen anderen over Afscheid Belicht

Dit zeggen andere mensen over de samenwerking met Afscheid Belicht.

In eerste instantie hadden we niet eens overwogen om de begrafenis te laten fotograferen; je denkt er niet over na omdat het niet veel gedaan wordt. Maar niet alle familieleden konden bij de begrafenis aanwezig zijn door het coronavirus. Ook zij wilden toch graag de begrafenis kunnen ervaren, en zo hebben we met elkaar besloten om een fotograaf in te huren.

Nu, na de begrafenis, zijn we blij dat we het hebben gedaan. Niet alleen omdat op deze manier toch iedereen de begrafenis kan ervaren, maar ook omdat je door middel van het fotoboek de hele dag opnieuw, en vanuit een andere hoek kan ervaren.

Op de dag zelf hebben we de fotografe nauwelijks gemerkt, ze bleef op de achtergrond. Toch heeft ze de mooie momenten weten vast te leggen, op een respectvolle wijze. Ook de kleine, betekenisvolle momenten van de dag, die slechts een aantal seconden duren, maar toch zo kostbaar zijn, heeft ze gefotografeerd, en blijven op deze manier voor altijd bewaard. En doordat je de foto’s met elkaar kan terugkijken in het fotoboek, ervaar je samen deze momenten opnieuw, waardoor je ook samen het verdriet kan delen en verwerken.

Het contact met Gerda voor en na de begrafenis was warm en voelde vertrouwd. Je merkt in alles dat ze haar werk vanuit haar hart doet, waardoor je weet dat de foto’s bij haar in goede handen zijn

Familie de Jong

Hoe werkt het?

Op één van de dagen voorafgaand aan de uitvaart kom ik langs zodat we kennis kunnen maken. We maken afspraken over wat voor jullie belangrijk is. Op de dag zelf beweeg ik mij onzichtbaar door de dag heen. Doordat we vooraf afspraken gemaakt hebben hoef je hier op de dag zelf niet meer mee bezig te zijn.

Actief in heel Groningen

Afscheid Belicht is gevestigd in Stiens maar actief in Noord-Nederland. Ik verzorg fotoreportages in de provincie Groningen, in plaatsen als Groningen, Veendam, Stadskanaal, Winschoten, Ter Apel en Delfzijl.

Neem contact met mij op

Voel jij je aangesproken en wil je dat ik foto’s kom maken van de uitvaart? Je kunt contact met mij opnemen door mij te bellen, te mailen of het contactformulier in te vullen.

Handige informatie

Wil je meer informatie? Op mijn website vind je diverse handige artikelen en blogs die je meer vertellen over mijn manier van werken:

Bel me als je meer wilt weten over uitvaartfotografie. Of vul het contactformulier in. Dan bel of mail ik je zsm terug.